1 mei 2014

Vanavond is er een broeder uit het Oostenrijkse Graz te gast met een inleiding.
Hij spreekt over de verschillende manieren van communiceren, die zijn gehele leven en zijn bepaald hebben. Tijdens zijn jeugd werd er niet veel gesproken, over de tweede wereldoorlog al helemaal niet. Hij ontdekte toen dat men communiceren kan door tekeningen. Na een studie kunstgeschiedenis wist hij dat er op oude schilderijen verhalen verteld worden. Hij vroeg zich toen af of de abstracte kunst van bijvoorbeeld Malevich ook communicatief is. Abstracte schilderijen zijn een nieuwe taal waar de kunstschilders na de traumatische eerste wereldoorlog naar op zoek waren. Het verhaal is wel duidelijk aanwezig maar niet zomaar te zien. Hij legt dit uit bij een schilderij van een zwart vierkant van Malevich. Het zwarte vierkant dat duidt op de vernietiging van de Joodse tempel in Jeruzalem.
Hij vertelt verder dat hij lid is van een werkgroep die zich bezighoudt met de ontwikkelingsgeschiedenis van de oud-Hebreeuwse meetkundige letters, die uit doorgesneden cirkels bestaan. Hierbij valt hem een bijzondere overeenkomst op met de taal van de bijen. Bijen communiceren onderling door een soort dans, waarbij hun bewegingen een cirkel doorsnijden.
Hij sluit zijn verhaal af met een kunstperformance: een tekening van een speciaal doorgesneden cirkel.

Er volgt een geanimeerde gedachtenwisseling en na de afsluiting gaat iedereen verrijkt naar huis.