3 april 2014

3 april – Vanavond waren er twee bijeenkomsten tegelijkertijd: Een kleine groep leden van La Paix sprak met  belangstellenden in de vrijmetselarij en Loge La Paix. De belangstellenden en de  leden zeiden na afloop dat ze het een goed onderhoud vonden. Iedereen kon van de ander de informatie krijgen die hem nodig leek.
Een andere groep leden van La Paix, maçonniek meer en minder ervaren, sprak over het inwijdingsrituaal. Eén van hen had hiervoor een inleidende tekst opgesteld: hierin stelde hij bijvoorbeeld de vraag wat de betekenissen van de verschillende namen van de in te wijden kandidaat zijn, die genoemd worden tijdens het inwijdingsrituaal, zoals onder anderen ‘kandidaat’, ‘vrijmetselaar’ en ‘broeder’. Verder werd nagedacht over de ervaring van tijd in het algemeen en tijdens een ritueel: volgordelijk zoals in het dagelijkse bewustzijn van ons allen, in tegenstelling tot de vertelde tijd en de daadwerkelijk verstreken tijd, bijvoorbeeld tijdens het dromen.
Het was een leerzaam gesprek en na afloop ging iedereen vergenoegd naar huis, omdat hij verrijkt was met nieuwe gedachten.