Stolpersteine

Door de broeders van loge La Paix is besloten om voor de huizen waar vrijmetselaren hebben gewoond die in de oorlog zijn omgekomen, een ‘Stolperstein’ te laten aanbrengen.

‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse kunstenaar en ondernemer Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en ‘euthanasie’-slachtoffers.

De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

Op dinsdagochtend 15 april 2014 werden in Amsterdam, in het bijzijn van leden van La Paix, en soms ook van familieleden of bekenden van de vermoorde mensen, vier Stolpersteine geplaatst: aan Vondelstraat 172, Nicolaas Maesstraat 3-hs, Minervalaan 73-3 en Jan Willem Brouwersplein 27. Een van de leden van la Paix voerde telkens na plaatsing een klein ritueel uit, dat we bij gestorven vrijmetselaren gewoon zijn te doen. Het was ontroerend en verbindend om mee te maken, zo’n klein groepje mensen zomaar op een stoep, ergens in Amsterdam, dat geraakt is en zich verbonden weet, en eer betoont.