broederschap-klein.jpg

Wat is Broederschap?

Typisch zo’n vraag waar geen eensluidend antwoord op te geven is. Voor elke vrijmetselaar betekent broederschap weer wat anders. Wel zal voor vrijwel elke vrijmetselaar gelden dat broederschap een zeer belangrijk onderdeel van de vrijmetselarij is.

 

Geborgenheid en verbondenheid creëren samen veiligheid. Die veiligheid is nodig om kwetsbaar te kunnen zijn. Want kwetsbaar ben je als je voortdurend onderzoekt wie je bent, hoe je je tot anderen verhoudt en wat je betekenisvol vindt. Wij leren immers van en met elkaar. Daarvoor moet je elkaar kunnen vertrouwen. Broederschap is in die zin het woord voor het vertrouwen dat wij in elkaar hebben. Broederschap betekent een band, een band die helpt, inspireert en ondersteunt.

Broederschap gaat verder dan de loge alleen. Tussen alle vrijmetselaren in de wereld geldt de broederband. Dat betekent dat voor elke vrijmetselaar geldt dat hij elke broeder moet ondersteunen of helpen indien nodig. Wij zijn er voor elkaar.

Broederschap maakt dat we meer zijn dan een groep mensen die elkaar op een vaste avond ontmoet. Je zou broederschap een aparte vorm van liefde kunnen noemen. Het is geen vriendschap of familie relatie, broederschap is broederschap.